HOME  |  CONTACT  |  SITEMAP
Grote letters
Medium letters
Kleine letters

Tips van de maand

(Ver)bouw luchtdicht en ventileer.

Als je verbouwingen plant is het belangrijk om alles luchtdicht af te werken. Zo heb je geen verliezen via kieren en spleten. Vergeet echter niet om "gecontroleerd" te ventileren. Meer info tijdens de scan.

Afwassen

Als je met de hand afwast, kun je de spoelbak gedeeltelijk vullen en spoelen in een andere. Onder stromend water spoelen verbruikt tot 200 liter!

Belastingsvermindering dakisolatie stopt!

Isoleer snel nog je dak want vanaf 2017 stopt de belastingsvermindering. Ook de premie van Eandis verlaagt.

Boiler

Hoe korter de afstand tussen de boiler en de keuken of de badkamer, hoe sneller het water de juiste temperatuur heeft en hoe minder de zomaar moet laten lopen voor het op temperatuur is.

Bruismondstuk

Een bruismondstuk (of spaarperlator) aan het uiteinde van de kraan vermindert het verbruik, maar behoudt de druk. De hoeveelheid water wordt verminderd en vervangen door lucht. Hiermee kun je meer dan 50% water besparen.

Centrale verwarming

Om optimaal van de cv-warmte te profiteren, is het goed een diepe vensterbank boven de verwarming te maken. Laat gordijnen niet doorlopen tot aan de vloer, maar tot aan de vensterbank. Sluit de gordijnen 's avonds, dat houdt de warmte binnen.

Controleer je kamertemperatuur

Pas de kamertemperatuur gradueel aan, bijvoorbeeld een halve graad per week lager. Zo kun je wennen aan een koudere leefruimte. Een verlaging van de temperatuur met 1° levert immers een energiebesparing van 7% op!

De milieu-vriendelijkste energie.....

.... is de energie die je niet verbruikt!!! Tracht dus eerst je verbruik te beperken!

Doe de V-test!

Energieleveranciers vergelijken is belangrijk, maar even cruciaal is een verantwoord energiegedrag. Via enkele eenvoudige energiebesparende maatregelen kan u heel makkelijk al besparen op uw energiefactuur. Wilt u weten welke leverancier voor u het goedkoopst is? Doe dan de VREG-test (V-test)!

Douche of bad?

Douche! Voor een bad heb je 150 à 200 l water nodig, terwijl je onder de douche slechts tussen de 30 en de 80 liter verbruikt.

Gebruik een thermoskan voor de koffie

Laat de koffiezet niet aanstaan om de koffie warm te houden. Giet liever de koffie over in een thermos. Zo blijft de koffie ook lekker en warm en verbruik je minder elektriciteit.

Gebruik een verdeelstekker met knop

Sommige toestellen (bvb. PC, houder van een looptelefoon, kruimeldief) blijven zelfs elektriciteit verbruiken als ze met de knop worden uigezet. Schakel deze toestellen daarom uit met de knop van de verdeelstekker om zeker te zijn dat ze geen elektriciteit meer verbruiken.

Gebruik radiatorfolie

Radiatorfolie levert een rendementsverbetering op van 5 à 10 % op per radiator

Hoeveel kan een lek je kosten?

Een kraan die lekt verbruikt tot 4 liter/uur en kost je € 169,40 per jaar.

Hoeveel water gebruik je?

Een Belgisch gezin gebruikt gemiddeld 120 liter per persoon en per dag. 36% daarvan dient voor de spoeling van het toilet, en 33% voor het bad of de douche. De wasmachine en de vaatwas zijn samen goed voor zo'n 21%. Als we uitgaan van een gezin van 4 personen, dan zou de eindafrekening € 848 kunnen bedragen: 365 dagen x120 liter x 4 personen= 175.200 liter; of 175,20 m³ x 4,84 (gebaseerd op de laatste factuur). Als je hierop 1/3 bespaart, hou je toch al een bedrag over waar je iets leuks mee kan doen!

Koelkast

Zorg dat de koelkast zijn warmte kwijt kan: plaats de achterkant minstens 10 cm van de muur af. Plaats de koelkast op een koele plaats: niet te dicht bij verwarming of in de zon. Ten slotte: open de deur zo kort mogelijk, zodat de kou zo weinig mogelijk ontsnapt.

Koken

Zet de verwarming in de keuken lager terwijl je kookt.

Koop huishoudtoestellen met een A-label!

Meestal zijn de A-modellen duurder bij aankoop dan de lager geclassificeerde modellen, maar dat prijsverschil verdien je al snel terug. Een toestel van klasse A verbruikt jaarlijks tot 50 euro minder dan een vergelijkbaar toestel van klasse G.

Leen een verbruiksmeter bij vzw REGent

Hiermee meet je het verbruik van je huishoudtoestellen. Kom langs op kantoor, en neem de energiemeter voor 2 weken mee bij jou thuis.

Microgolfoven

Koken in de microgolfoven kost veel minder energie. Een microgolfoven verbruikt weliswaar evenveel als een gemiddelde kookplaat, maar de bereidingstijd is veel korter.

Pasta koken

Gebruik bij het koken van aardappelen en pasta zo weinig mogelijk water. Vaak staat er op pastaverpakkingen dat de pasta in een grote pan met water gekookt moet worden, maar dat is onzin. Voor kleine porties is een steelpan groot genoeg. Pas wel op voor overkoken.

Premie 150 Euro van Eandis voor beschermde klanten

Eandis geeft een premie van 150 Euro voor aankoop van een energiezuinige ijskast (A+ of A++) of wasmachine (AAA). Vraag het aanvraagformulier + bewijsstuk aan bij b.v. het OCMW of ziekenfonds en stuur dit op naar Eandis. Je krijgt dan een kortingsbon die je kan gebruiken voor je nieuwe aankoop. Opgelet : niet alle leveranciers van ijskasten en wasmachines doen mee met deze actie. Vraag dit dus eerst! Bij "veelgestelde vragen/energiefactuur" kan je zien wie een beschermde afnemer is.

Regenwater brengt op!

Regenwater is uiterst geschikt voor toiletspoeling, het wassen van de auto, om de tuin te sproeien. Als je een filter installeert, kun je regenwater zelfs gebruiken als bad- of douchewater en voor de wasmachine.

Rijwoning zuiniger dan open bebouwing

Een rijwoning is zuiniger dan een alleenstaand huis. Als je een nieuwe woning bouwt, bouw dan 'compact': zorg ervoor dat de woning een zo groot mogelijk bewoonbaar volume heeft, binnen een zo klein mogelijke buitenoppervlakte.

Snelkookpan

Kook groenten in een snelkookpan. Dit bespaart 40 tot 70 % energie.

Spaardouchekop

Deze vormt water om in druppeltjes die zich met de lucht vermengen. De spaardouchekop kan tot 50% water besparen (5 à 6 liter per minuut in plaats van 11 à 12 liter).

Stel je watertemperatuur in op 58°C

Om bacteriële infecties te vermijden, is een watertemperatuur van 58° vereist. Stel de temperatuur echt niet hoger in om onnodig elektriciteitsverbruik te vermijden.

Vaatwasmachine

Een nieuwe vaatwasser gebruikt nog maar 12 à 16 liter. Een ouder toestel kan tot 50 liter gebruiken! Vervang deze dus zo snel mogelijk!

Ventileren

Ventileer elk vertrek tien tot vijftien minuten per dag. Zet tijdens het ventileren de verwarming uit. Een goed moment om te ventileren is 's morgens voordat de verwarming aangaat.

Verlicht met spaarlampen

Spaarlampen verbruiken 80% minder energie dan gloeilampen en gaan tot 15 keer langer mee. Op de levensduur van één spaarlamp kun je tot € 75 besparen in vergelijking met een gloeilamp! Een TL-lamp is zelfs nog zuiniger dan een spaarlamp en gaat tot 12.000 uren mee.

Vermijd de vorming van ijs in je koelkast

Wanneer zich een ijslaag gevormd heeft in de diepvriezer of het vriesvakje van de koelkast, dan kun je deze best ondooien. Als de ijslaag ongeveer 2 mm dik is, zal de diepvriezer al zo'n 10% meer energie verbruiken!

Wasmachine

Een oude wasmachine kan tot 100 liter verbruiken, terwijl dit bij de nieuwe slechts nog 35 à 50 liter is. Ben je beschermde klant? Dan kan je via Eandis zelfs een kortingsbon van € 150 krijgen voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine.

Website Eneriesnoeiers Website milieu advies winkel website samenlevingsopbouw website OCMW Gent website Stad Gent website Gent, stad in werking