HOME  |  CONTACT  |  SITEMAP
Grote letters
Medium letters
Kleine letters

Muurisolatie bij spouwmuren

Een spouwmuur bestaat - van binnen naar buiten - uit een binnenafwerking, een binnenspouwblad, isolatie, een luchtspouw, en een buitenspouwblad.

tekening opbouw spouwmuur

<tekening opbouw spouwmuur>

Het binnenspouwblad kan opgebouwd zijn uit verschillende materialen. Enkele voorbeelden zijn klassieke of isolerende snelbouwsteen, silicaatsteen, cellenbeton, ...  Deze materialen hebben een verschillende isolatiewaarde, druksterkte en thermische massa.

snelbouwsteen Wienerberg
<snelbouwsteen – foto Wienerberger>                

cellenbeton Ytong

<cellenbeton – foto Ytong>   

silicaatsteen Silka
<silicaatsteen – foto Silka>

Aan de binnenzijde van de spouw, tegen het binnenspouwblad, wordt de isolatie geplaatst. Er is de keuze tussen soepele spouwisolatie (rotswol, glaswol, ...) en harde isolatieplaten (XPS, resol, ...). De isolatie moet steeds goed aaneensluitend geplaatst worden, en bij voorkeur in 2 lagen geschrankt. Bij gebruik van harde isolatieplaten dienen de naden tussen de platen winddicht afgetaped te worden (aan de buitenzijde van de buitenste isolatielaag) en mogen er geen mortelresten zijn waardoor de plaat niet tegen de muur aansluit. 
 
spouwmuurisolatie glaswol                     
<spouwisolatie glaswol – foto Knauf>                                

spouwmuurisolatie Resol
<spouwisolatie resol – foto Kingspan>

De luchtspouw heeft als functie om de eventuele regendoorslag doorheen het buitenspouwblad af te voeren en het buitenspouwblad te drogen. Om deze laatste functie te kunnen vervullen is het noodzakelijk dat de luchtspouw geventileerd wordt via open stootvoegen.

open stootvoegen
<open stootvoegen voor de ventilatie van de luchtspouw>

 

Het buitenspouwblad is de uiteindelijke afwerking van de gevel aan de buitenzijde. Vaak is dit een gevelsteen maar ook heel wat andere materialen komen hiervoor in aanmerking. De keuze voor een bepaald materiaal is hier meestal esthetisch.

De binnenafwerking van een spouwmuur is de bepleistering. Naast de afwerking is de bepleistering ook de luchtdichting van de woning. Het is daarom van belang dat de bepleistering zonder scheuren is, en luchtdicht aangesloten wordt ter hoogte van schrijnwerk, vloeren,... Alle stopcontacten en schakelaars in de buitenwanden moeten tevens in luchtdichte inbouwdozen geplaatst worden.

 
luchtdichte aansluiting pleister/raam                                     

<aansluiting pleister-raam – foto Soudal>                          

aansluiting pleister vloer
<aansluiting pleister-vloer – foto massiefpassief>

Website Eneriesnoeiers Website milieu advies winkel website samenlevingsopbouw website OCMW Gent website Stad Gent website Gent, stad in werking